Kakršno imate ogrevanje, takšen bo tudi dimnik

Dimnik je nujen za vsako stavbo, ki ima ogrevanje in je hkrati lep okras vsake strehe. Glede na vrsto ogrevanja, ki ga imate v stavbi ni vseeno, kakšen dimnik si omislite zato je nujen posvet s strokovnjakom. Dimnik  mora biti obvezno narejen pravilno, da se odvajajo izpušni plini in dim, da ga ne zamaka voda in da ne pride do požara stavbe. Dimniki so lahko iz kovne, običajno so to inox dimniki ali kovinski, lahko so betonski, iz opek oziroma posebnega beton podobnega materiala.

Dimnik je lahko narejen večslojno, priporočajo se tri slojni dimniki zaradi varnosti, da ne pregrejejo materiala, ki jih obdaja in da zadržijo kar največ toplote v notranjosti hiše. Paziti je treba, da skozi dimnik ne uhaja preveč toplote, da je tudi zračen in para, dim ter plini prosto se dvignejo v ozračje. Na vrhi pa mora biti dobro zavarovan, da ne pride vanj vlaga, ker potem peč ne bo dobro delovala.

Kakšen dimnik boste imeli v stavbi je odvisno od kurjave, načina ogrevanja, saj so različni dimniki za plinsko ogrevanje, oljno ogrevanje, ogrevanje na biomaso ali premog. vsekakor vam bo strokovnjak svetoval, kakšen dimnike je za vašo  stavbo in ogrevanje primeren. Dimniki imajo vedno tudi izolacijo proti požaru in proti toploti. Narejeni morajo biti tako, da se jih da vedno čistiti na več mestih, odvisno, kako visoki so. Višji, kot je dimnik bolje je, saj tudi bolj vleče iz prostorov izpušne pline.

Dimnik je lahko samo inox, ki je izoliran v več plasteh ali pa je inox cev vzidana v opeko, lahko je povsem betonski, tako cev kot tudi ogrodje. Kaj je bolje, so mnenja zelo različna. Odvisno je tudi, kaj hočete doseči z ogrevanjem. Betonski dimniki po navadi dlje časa držijo toploto a jih je težje ogreti. Inox se hitro segrejejo in ohladijo, prednost pa je, da se jih da tudi razstaviti, medtem ko betonske ne, te je treba podreti, zato so  trajni.