Sončna elektrarna za vaš dom

Načinov pridobivanja elektrike je danes mnogo, vendar se to s časom spreminja, še posebej zdaj, ko smo vedno bolj okoljsko ozaveščeni. V ospredje se vse bolj postavlja obnovljive vire kot so vetrna in sončna energije. Zmogljiva sončna elektrarna pa je danes tisti proizvajalec energije, ki je najlažje dostopen večini posameznih gospodinjstev, ki želijo biti samozadostna.

sončna elektrarna

Razlogov za postavitev sončne elektrarne je mnogo. Ne samo, da je dobro za okolje, vendar tudi za vašo denarnico, saj je sončna elektrarna navsezadnje investicija. To pomeni, da boste morali vanjo na začetku vložiti kar nekaj denarja, kateri se vam bo povrnil šele po nekaj letih. Vendar to ni spet tako slabo, še posebej, če upoštevate subvencijo, ki jo boste prejeli od države. Toda to ne pomeni, da lahko vaša sončna elektrarna stoji kjer koli želite. No, stoji lahko skoraj kjer koli želite, vendar je cena tista, ki se bo spreminjala z lokacijo. DDV bo namreč najnižji, če panele postavite na streho vaše stanovanjske hiše, tam okoli 9%. Če pa se odločite panele postaviti na streho kakšnega drugega objekta, potem boste morali plačati 22% DDV, z ostalimi površinami pa se ta samo še viša. Vendar naj vas to ne odvrne od nakupa saj se le redki odločijo za postavitev panelov na kaj drugega kot stanovanjsko hišo. Sončna elektrarna vam bo po nekaj letih delovanja povrnila ves vložen denar in od tiste točke dalje boste samo še v plusu. Še posebej, ker lahko z odjemalcem elektrike sklenete pogodbo, kar vam dovoli presežek proizvedene elektrike prodati, tako da lahko celo dodatno zaslužite.

Toda ne podajte se v nakup nečesa kot je sončna elektrarna samo zato, ker lahko z njo potencialno preprosto služite, saj je velikost elektrarne omejena ravna zaradi takega razloga. Zaradi tega je najbolje zgraditi sončno elektrarno, ki bo lahko v celoti oskrbovala vaš dom in kar je plus, lahko preprosto prodate.