Poskrbite za jeklenega konjička: menjava olja v menjalniku

Avtomobilski menjalnik je eden izmed ključnih delov pogonskega sklopa vašega vozila. Menjava olja v menjalniku je zato zelo nujna občasna servisna storitev, ki zagotavlja njegovo brezhibno delovanje. Pa sploh veste, zakaj je menjava olja v menjalniku tako pomembna? Zaradi samega načina delovanja menjalnika, ki omogoča, da avto spravimo v pogon, se olje v menjalniku sčasoma obrabi. Kot tako pa lahko privede do okvar na menjalniku, ki vas lahko kar močno udarijo po žepu. Zato bodite dosledni in nikar ne pozabite na menjavo olja. Prav tako pa to delo prepustite strokovnjakom, saj so lahko napake za vašega jeklenega konjička tudi usodne.

menjava olja v menjalniku

Zakaj menjati olje v menjalniku

Prav sak izkušen voznik alimehanik, vam bo znal povedati, da je menjava olja v menjalniku ključna za brezhibno vožnjo in dolgoživost vašega avtomobila. Po menjavi olja boste lahko opazili občutno izboljšanje samega prestavljanja, menjavanje prestav pa teče gladko in brez naporov. Olje začne namreč po določenem času izgubljati svoje mazalne sposobnosti. Slednje pa lahko opazite kot težje prestavljanje, glasnejše delovanje in večja obraba naležnih površin zobnikov. Če se naokoli vozite z dotrajanim oljem, poleg neudobne vožnje tvegate tudi poškodbo zobnikov in odpoved menjalnika. Pojav sicer ni pogost, je pa zelo neprijeten in drag. Zato naj se ustavi le pri škrtanju menjalnika in tršemu prestavljanju. Takrat obiščite pooblaščenega serviserja in se odločite za nujno potrebno menjavo olja.

Sicer lahko olje menjalnika zamenjate tudi sami, vendar vam strokovnjaki slednjega ne priporočajo. Razen če ste vešči avtomobilske mehanizacije. Po kakovostno storitev menjave olja se zato raje odpravite na avto servis. Samo storitev pa naj opravi izkušen in usposobljen mehanik. Dober in pošten izvajalec vam za menjavo olja v menjalniku ne bi smel vzeti več kot nekje 20 do 30 evrov. Delo mora seveda opraviti hitro in učinkovito. Po pravilni menjavi olja bo prestavljanje veliko lepše in bolj gladko, vi pa boste ponovno uživali v vožnji z vašim jeklenim prijateljem.