Bernski planšar, zvest svoji družini

Pravi in tudi popolnoma drži, da je pes človekov najboljši prijatelj. Kdor nima doma psa si tega ne more predstavljati in ne ve kako te je pse vesel, ko prideš domov. Tudi pravijo, kdor nima rad živali še sam sebe nima rad in prav tako ne ljudi. Jaz sama imam raje živali, posebej pse, kot ljudi. Na svetu in prav tako pri nam imamo ogromno pasem, prav tako različnih mešančkov. Od velikih in tistih ta malih kužkov. Je pa eden prav prijeten, ki je zvest človeku in bomo o njem danes govorili. To je bernski planšar, ki je zelo predan svojem lastniku, moramo pa vedet, da je zelo velik pes. Je zelo prijazen kuža, čeprav je velik, kot en medved.

Vsak pes je nastal z križanjem, prav tako bernski planšar. Pravijo, da je nastal s križanjem ovčarjem in tibetanskim mastifom. Zato pa je tako velik in v njem se skriva mali pes poln ljubezni in poln zvestobe. Ti psi so že od nekdaj vlečni psi in prav tako delovni. Za te namene še jih danes uporabljajo, čeprav pravijo nekateri, da mučiš s tem psa. To ni res, pes je tega navajen in seveda to ne moremo počet s vsakim psom. Za te namene je samo bernski planšar.

bernski planšar

Bernski planšar je za družine, čeprav mogoče ne veste nič o psu. Se vam bo prilagajal, rabi ogromen vrt, kjer bo imel dovolj prostora za raziskovanje ter tekanje. Zelo bo vesel, da ga peljete na kakšen dolg sprehod, niso pa veseli tiste hude vročine. Takrat naj počiva nekje doma v senci in mu daste dovolj mrzle vode. Zelo bo vesel, če bo lahko spal kje blizu vas, ne ga zapirat nekje zunaj ali pa bog ne daj, da ga daste na ketno. Bernski planšar je pravi srček, ki bo vzljubil celotno družino in prav tako vi njega.