Peči na drva poskrbijo za topel in prijeten dom

Peči na drva omogočajo učinkovito ogrevanje vašega doma in so priljubljena izbira številnih gospodinjstev – več na www.termoting.si/pecinadrva/. Ob omembi peči na drva, ljudje najpogosteje pomislimo na staro babičino podeželsko hišo, v nas pa se prebudi občutek domačnosti in topline. Slednjo si lahko sedaj pričarate tudi v vašem domu, saj vam pri podjetju Termoting d.o.o. nudijo kakovostni peči in njihovo montažo. Za najbolj optimalno ogrevanje je zelo pomembno, da izberete ustrezno peč na lesno biomaso, ki bo zadovoljila vsem vašim uporabniškim potrebam.

peči na drva

V nadaljevanju preberite nekaj zanimivih dejstev in praktičnih nasvetov pri izbiri svoje nove peči na drva.

Različne vrste peči

Vse peči za ogrevanje doma med seboj niso enake, pač pa se razlikujejo glede na vir, ki ga uporabljajo za proizvodno toplote. Uporabnikom so tako na voljo drva, leseni peleti, plinski ali oljni kotli, toplotne črpalke ter sončni kolektorji za ogrevanje sanitarne vode ali dogrevanje objekta. Verjetno se sprašujete, katere vrste peči so danes najbolj priljubljene. Ob upoštevanju dejstva, da v ospredje vse pogosteje stopajo predvsem ekološki načini ogrevanja, se za ogrevanje večinoma uporabljajo obnovljivi viri, kot so les (peči na drva), voda, zrak ali zemlja (toplotne črpalke).

Čeprav je še pred leti bilo zelo priljubljeno ogrevanje na plin, pa tovrstna oblika danes na račun naraščajočih cen te dobrine, nekoliko upada. Številna gospodinjstva se tako odločajo za ogrevanje z drvi, ki ob predpostavki, da imate zmogljivo peč, ta zagotavlja kar najvišjo stopnjo udobja bivanja v vašem domu.

Zakaj ravno peči na drva?

Večina današnjih gospodinjstev teži k čim bolj efektivnem in energetsko varčnem ogrevanju. Med omenjene načine sodijo predvsem toplotne črpalke in peči na drva. Če želite v sojem domu prihraniti energijo, hkrati pa bivati kar se da udobno, potem je izbira enega od teh načinov prava za vas. Glavna prednost peči na drva je bistveno cenejši in manj invaziven namestitveni poseg. Čeprav ima toplotna črpalka številne izjemne prednosti, pa peč na drva prav tako omogoča veliko stopnjo udobja.

V primerjavi s pečmi na olja, je energent za peč na drva bistveno cenejši. Pri tem naj poudarimo tudi dejstvo, da je ogrevanje na lesno maso še posebej ugodno v primeru, da imate lasten dostop do lesa. Toda pozor – le kakovostna in pravilno nameščena peč na lesno biomaso lahko zagotavlja kar največje izkoristke in zadovolji ogrevalnim potrebam vašega gospodinjstva.

peči na drva 1

Ogrevanje na lesno biomas ima številne prednosti, vendar pa je učinkovito le v primeru uporabe sodobnih peči in kotlov. To pomeni, da morate svoj obstoječi ogrevalni sistem vsake toliko časa posodobiti oz. nadgraditi s primerno opremo. Moderni kotli imajo v povprečju za kar 30% boljše izkoristke kot stare in dotrajane peči. Če želite uživati v maksimalni učinkovitosti peči, investirajte le v kakovosten model peči.

Na kaj morate biti pozorni pri nakupu

Ko se odločate za nakup peči, morate biti pozori na nekatere pomemben dejavnike. V prvi vrsti bodite pri nakupu pozorni na vašo potrebo po toplotni energiji. Različna lesna biomasa namreč omogoča različno dobre izkoristke ogrevanja – domača polena na primer zagotavljajo najboljšega izkoristka in tako niso najbolj primerna za aktivno ogrevanje hiše v hladnejši zimski sezoni. Raje razmislite o nakupu lesnih peletov, ki omogočajo odlične izkoristke ter visoko učinkovitost ogrevalnega sistema.

Poleg izbire biomase oziroma goriva za peč, ne smete pozabiti niti na primerno dimenzioniranje vašega kotla. Slednje naj opravi strokovnjak, ki vam bo svetoval tudi glede izbire vrste peči in opravil ustrezno montažo le te. Poleg peči je dobro organizirati prostor za skladiščenje peletov ali polen – tako boste najbolj enostavno poskrbeli, da bo peč vedno ustrezno napolnjena, okolica pa čista in urejena.

Nakup kakovostne peči predstavlja nekoliko večjo finančno naložbo, ki pa vam bo zagotovo dobro služila še vrsto let. Zato izberite ustreznega ponudnika, ki dobro ve, kaj dela in tako sebi in svoji družini zagotovite popoln in maksimalno udoben dom.