Zunanji hemoroidi – boleče stanje neznane etiologije

Vsem poznani hemoroidi predstavljajo normalno anatomsko strukturo v telesu. Preberite si več na bolezni-ven.si/podrobneje-o-hemoroidih/. To so krvne žilice, ki v običajnih okoliščinah prispevajo k izločanju blata. Kljub temu, da jih imamo vsi, mnogim ne povzročajo težav.

Povečani hemoroidi

Povečani hemoroidi so dokaj pogosta težava, pri kateri je pomembno razumeti, da jih ni mogoče popolnoma odstraniti. Z različnimi metodami zdravljenja je mogoče zmanjšati njihovo velikost in tako preprečevati morebitne težave. Hemoroide lahko razdelimo na zunanje, ki se pojavljajo na kožnem delu, in notranje, ki se nahajajo v notranjosti analnega kanala.

Hemoroidi

Zunanji hemoroidi predstavljajo pogosto obolenje, katerega izvor ostaja neznan, vendar se verjetno povezuje z dednostjo, stresom ter življenjskim slogom, prehrano, vrsto zaužite hrane in nepravilnim odvajanjem. Nastanek zunanjih hemoroidov je običajno hiter, spremlja ga boleča oteklina. Oteklina je čvrsta, napeta in lahko doseže premer tudi do nekaj centimetrov. Na otip je boleča, onemogoča sedenje in se ne da potisniti nazaj v zadnjik. Hemoroide lahko napolni kri, kar je včasih opazno tudi pri samopregledu z ogledalcem, kjer se lahko pojavijo vijoličasto obarvane otekline. Trombozirani hemoroidi so napolnjeni s krvjo in občasno se lahko sami predrejo, povzročajo izlitje krvi, pri čemer lahko količina krvi ni zanemarljiva, pogosto pa se pojavijo tudi krvni strdki.

Učinkoviti postopki za lajšanje težav

Nega zunanjih hemoroidov je ključna in vključuje več korakov, ki lahko pripomorejo k olajšanju težav. Hlajenje z obkladki večkrat dnevno je priporočljivo, pri čemer lahko uporabite kocko ledu, ki jo ovijete v brisačo ali gazo, ali pa se poslužujete hladilnih blazinic. Prav tako je možno umivanje s hladno vodo, vendar se odsvetuje neposredno usmerjanje prhe ali vode pod pritiskom na oteklino. Po vsakem umivanju je priporočljiv nanos protihemoroidnega ali naravnega mazila, ki naj ga bolniki nežno vtrejo v oteklino. Če se soočate s tromboziranim zunanjim hemoroidom, je priporočljiv čimprejšnji obisk zdravnika. V tem primeru se lahko izvede manjši kirurški poseg v lokalni anesteziji, kjer se naredi rez ter iztisne krvne strdke. Po zmanjšanju otekline zunanjega hemoroida se lahko pojavi nepotrebna kožna guba na tem območju, ki lahko otežuje higieno ali draži okoliško kožo.

Obvladovanje prolabiranih hemoroidov – koraki samopomoči in zdravniški postopki

Ob obsežnem povečanju hemoroidov lahko ti izpadejo proti zadnjični odprtini ali celo izstopijo skozi zadnjik, kar imenujemo prolabirani hemoroidi. Pri manjšem povečanju jih je mogoče s prstom potisniti nazaj v črevo (reponibilni), pri izrednem povečanju pa postanejo nereponibilni. Samostojno doma lahko začnete z zdravljenjem s protihemoroidnimi svečkami ali mazili, vendar jih ne uporabljajte več kot 14 dni. Priporoča se tudi uporaba zdravil za stabilizacijo ožilja, kot je Detralex. Če težave trajajo ali se ponavljajo, je obisk pri zdravniku nujen.

Povečane notranje hemoroide potrdi proktološki pregled, kjer se lahko takoj začne z zdravljenjem. Na razširjenem hemoroidu se uporabi elastična ligatura, ki prekine pretok krvi v tem delu sluznice, pri čemer podvezani del izpade z blatom v nekaj dneh. Postopek ni boleč, lahko pa občutite neprijeten občutek v predelu zadnjika nekaj dni. Ker je povečanih notranjih hemoroidov običajno več ali pa so preveliki za enkratno podvezovanje, se pogosto izvede zdravljenje s serijo vsaj treh podvezovanj, ki jih izvajajo v mesečnih razmikih.

Zunanji hemeroidi – opis in simptomi

Zunanji hemeroidi so jasno opazni navzven, saj se kažejo kot izbokline na koži in sluznici analnega predela. Ti hemeroidi so stalno prisotni, vendar postanejo bolj opazni med daljšim sedenjem ali napenjanjem. Značilnost zunanjih hemeroidov je njihova mehkoba in niso boleći na otip, običajno pa imajo temno-modrikast odtenek. V primeru, da v zunanjem hemeroidu nastane strdek, govorimo o tromboziranem hemeroidu, ki pa je izrazito boleč na otip.

Notranji hemeroidi – postopno razkrivanje simptomov

Notranji hemeroidi v začetnih fazah niso vidni navzven. Kasneje, ko postanejo večji, se med napenjanjem začnejo izbočati skozi analni kanal. Na otip so mehki in neboleči, vendar lahko ob draženju začnejo krvaviti. Za natančnejši pregled notranjih hemeroidov uporabljajo proktoskop pri postopku, imenovanem proktoskopija, kjer z uporabo posebnega instrumenta pregledajo analni kanal in zadnjik. Metode konzervativnega zdravljenja obsegajo skrb za redno odvajanje mehkega blata s pomočjo prehranskih prilagoditev, uporabo odvajal in mehčalcev blata, izogibanje dolgotrajnemu sedenju ter redno telesno aktivnost.