Fasade nudijo dolgotrajno zaščito hiše pred zunanjimi dejavniki

Če ste sredi gradnje lastne hiše ste gotovo že kaj razmišljali o tem, kakšno fasado boste imeli. Dobro izdelane fasade vam zagotavljajo dolgotrajnejšo obstojnost, hkrati pa poskrbijo za izvrsten izgled vaše hiše.

Fasade ne nudijo le estetskega izgleda hiše, temveč je njihova prvotna naloga, da onemogočajo prehod toplote med notranjim in zunanjim delom hiše ter tako poskrbijo, da ne pride do toplotne izgube v sami hiši. Dobra fasada varuje hišo pred vremenskimi in drugimi zunanjimi vplivi ter manj obremenjuje okolje. fasade

Ker je fasada dolgoročna naložba v našo hišo je pomembno, katero toplotno izolacijo izberemo. Pri debelini toplotne izolacije ni nič zato, če izberemo malo debelejšo – to se bo poznalo pri nižjih stroških ogrevanja in še večjem udobju bivanja. Največkrat uporabljena izolacijska plošča je fasadna plošča iz stiropora, saj je lahka, slabo absorbira vodo in je odporna na gnitja in plesni.

Fasada je sestavljena iz fasadnega lepila za lepljenje izolacijske plošče, izolacijske plošče, fasadnega lepila za izdelavo armirnega sloja, armirne mreže, osnovnega premaza in zaključnega sloja. Fasadno lepilo poskrbi, da je stik izolacijskega materiala s podlago kar se da dober – zato obstajajo različna lepila glede na izbrano izolacijsko ploščo in podlago. Armirna mrežica preprečuje skrčitev oziroma razteg fasade, saj se v nasprotnem primeru lahko pojavijo razpoke, zato je pravilna vgradnja le te zelo pomembna. Osnovni premaz se nanese pred samim zaključnim slojem, kar zagotavlja enakomerno vpojnost podlage. Na koncu pride zaključni omet oziroma sloj, ki je najbolj izpostavljen zunanjim dejavnikom, njegova primarna naloga pa je trajna zaščita fasade. Obstaja veliko različnih vrst zaključnih slojev, kot na primer akrilni zaključni sloj ali silikatni zaključni sloj, ki se razlikujejo po barvni obstojnosti, sestavi, elastičnosti, vezavi na podlago … Zato je dobro, da se z izdelovalcem fasad pogovorite o vaših željah in vremenskih pogojih v vašem kraju, da boste skupaj izbrali najustreznejšo.

Fasada odraža naš edinstven čut za estetiko in poskrbi za lep videz hiše. Še pomembneje pa je, da izberemo tisto fasado, ki bo nudila najboljšo zaščito pred zunanjimi vplivi, saj si nihče ne želi, da bi moral fasado menjati vsakih par let.