Čebelji vosek – cena in uporabnost

Čebele si verjetno zaslužijo naziv najbolj pridnih delavk na planetu Zemlja. Dobrine, ki jih izdelujejo človeštvu že stoletja sladkajo življenje – pomislite na med in medene izdelke. Zelo popularen pa je tudi čebelji vosek. Cena je odraz njegove redkosti. Koliko je potrebno odšteti za čebelji vosek in katere so vse njegove uporabne lastnosti pa si lahko preberete v spodnjih vrsticah.
čebelji vosek cena
Od panja do naše mize
Brez marljivih čebelic, ki so glavne opraševalke rastlin bi se ekosistem na Zemlji začel rušiti in kaj hitro bi začela propadati tudi življenja drugih bitij. Zato smo lahko še kako hvaležni za ta drobcena bitja. Čebelarstvo in medarstvo sta malodane znanosti, ki se razvijata že stoletja, produkte pa ljudje s pridom uporabljamo še danes. Še posebej pa smo lahko ponosni na to, da je čebelarstvo, kljub tehnološkemu razvoju, ohranilo tradicijo in naravnost.
Popolnoma naraven pa je tudi čebelji vosek. Cena je relativno visoka, predvsem na račun njegove redkosti in zahtevnosti pridobivanja. Kar 150.000 čebel je namreč potrebnih, da proizvedejo 1 kilogram čebeljega voska. Čebelji vosek, ki ga pridelajo čebelarji je 100% naraven, kar pa še dodatno poveča njegovo vrednost.
Vsak slovenski dom bi moral imeti čebelji vosek. Cena v tem primeru odraža kakovost surovine, ki je široko uporabna. Iz čebeljega voska izdelujejo sveče, ki pa so v primerjavi s klasičnimi precej drage, vendar veliko bolj kakovostne. Poleg tega se uporablja kot premaz za pohištvo, z njim pa lahko zaščitimo tudi kovine pred korozijo. Še posebej pa je čebelji vosek cenjen v farmaciji, kozmetični industriji in medicini. Medicinska stroka ga uporablja za izdelavo odtisov in kalupov, dodaja se ga kremam, kot dodatek zdravilom pa pomembno sodeluje pri krepitvi našega imunskega sistema. Čebelji vosek pozna tudi vsaka gospodinja, saj je odlično čistilno sredstvo, uporaben pri peki in celo za nego čevljev. Čebelji vosek je prvovrsten izdelek, ki nam ga je podarila narava – lahko bi rekli, da gre za čudež, ki je iz panja pripotoval na našo mizo.