Zakaj je logotip pomemben?

Logotip je osebna izkaznica vsakega podjetja. Kot pojasnjujejo na portalu https://www.izdelava-logotipa.si, je logotip sestavljen iz kombinacije besedila in različnih vizualnih elementov. Po navadi je del logotipa tudi ime podjetja, lahko pa se mu doda še slogan, s katerim podjetje poudari idejo oziroma vizijo, ki jo želi predstaviti javnosti.

logotip

Pri vizualni komponenti logotipa ima oblikovalec različne možnosti. Lahko se vključi element, ki je povezan bodisi z imenom podjetja ali z dejavnostjo, ki jo podjetje opravlja. Številni logotipi pa nimajo nobene povezave z dejavnostjo in so le oblikovalska domislica grafičnega oblikovalca, ki je izdelal logotip. Če je logo dobro premišljen in profesionalno narejen, potem pri strankah podjetja ustvari zaupanje in prepoznavnost. Predstavljajte si, kaj bi si o vašem podjetju mislila stranka, če bi opazila, da je logotip narejen denimo v wordu in slikarju. Še tako kakovosten izdelek ali storitev, ki nima dobre embalaže, je vreden manj. Ne verjamete? Potem imamo za vas eno vprašanje. Ali zavijete darilo preden ga podarite obdarovancu? Verjamemo, da ste odgovorili pritrdilno. Kljub temu, da je pogosto aranžiranje darila velik strošek in lahko stane več od samega darila, se večina ljudi zaveda pomena izgleda darila in se zato odloči, da bo darilo zavila. Kljub temu da se aranžma pri odpiranju praviloma uniči.

Logotip pa je tudi temelj za celostno grafično podobo podjetja. CGP je širok pojem saj zajema paleto različnih predstavitvenih elementov podjetja. Med te sodijo: dopisni papir, kuverte, spletna stran, vizitke, označevalne table, reklamni materiali, žig, napisi na vozilih in različnih izdelkih. Kakovostno narejen logotip in CGP lahko za podjetje pomenita tudi prihranek, saj so vsi grafični elementi že narejeni in shranjeni v vektorski obliki in ni treba vsakič znova pripravljati grafične materiale za različne promocijske in prodajne aktivnosti.

Preden se v podjetju odločite za izdelavo logotipa in celostne grafične podobe si odgovorite na nekaj vprašanj. Kaj želite z vizualno podobo sporočiti svojim strankam? Kakšno strategijo imate? Ali ima podjetje kakšno zanimivo zgodbo, ki bi jo veljalo izpostaviti? Kako ima urejeno zunanjo podobo konkurenca?