Kandida v večini primerov ni nevarna

Ste že kdaj slišali za kandido? Veste kako izgleda in kaj jo povzroča? Vse informacije o kandidi najdete na različnih spletnih straneh, morda pa je bolje, da o tem najprej povprašate zdravnika, ker, saj veste, vsemu kar piše na internetu, pač ne moremo verjeti kar na prvo žogo.

Kandida je rod skupine kvasov, ima pa kar veliko različnih vrst. Najbolj poznanih je osem vrst, ki pri človeku najpogosteje povzročijo okužbo. Kandida je običajen del črevesne, kožne in sluznične flore, vendar pa lahko njeno pretirano razmnoževanje omejuje populacijo drugih organizmov v našem telesu. Prekomerno širjenje lahko povzročijo antibiotiki, saj ti na glive nimajo nobenega vpliva. Poznamo različne vrste kandid, kot na primer vaginalna in penilna, oralna ali invazivna kandidiaza. Vaginalna ali penilna kandidaza je pogosta težava ženk, dejavniki, ki pripomorejo, da se kandida razraste v nožnici pa so sladkorna bolezen, nosečnost, jemanje antibiotikov ali hormonov in oralni kontraceptivi. Pri spolnih odnosih se lahko prenese na partnerja in takrat govorimo o penilni kandidazi. Kandida se lahko pojavi tudi v ustih, vendar pri večini ljudi ne povzroča nobenih težav. Pri ljudeh s slabšim imunskim sistemom pa lahko povzroči oralno kandidazo ali vnetje ustne sluznice. Tvegani dejavniki za pojav te vrste okužbe so kemoterapija, nošenje zobne proteze, zelo visoka starost in okužba z virusom HIV. Invazivna kandidaza ali kandidna sepsa pomeni, da je ta gliva prišla v naš krvni obtok. To je redko, a smrtno stanje, stopnja umrljivosti je kar 60-%. Pijavi se pri ljudeh z izjemno slabim imunskim sistemom, dve tretjini okužb pa se zgodita pri hospitalizaciji pacientov.

kandida

Nekatere trditve, da ta bakterija povzroča tudi vrsto drugih bolezni, so pretirane oziroma neverodostojne. Crook je na primer trdil, da obstaja sistemska kandidaza, katere simptomi so med drugim zaprtje, omotica, astma in podobno. Njegovo delo je ameriška akademija zelo kritizirala. Nekateri menijo, da so tudi glivice na nohtih znak kandide, kar pa tudi ne drži povsem.