Ena izmed najstarejših in najbolj cenjenih zdravilnih rastlin je ingver. Uporabljali so ga že več tisoč let nazaj. Zelo cenjen je bil v azijskih kulturah, sedaj pa je nepogrešljiv v sodobni prehrani, nravnem zdravljenju in tudi kozmetiki. Ima značilno oster okus, hkrati pa nudi številne pozitivne učinke na zdravje, kar potrjuje tradicionalna medicina, kot tudi sodobne znanstvene študije.

1. Naravna pomoč pri prebavi
Ingver je lahko pomoč pri težavah s prebavo. Lajša težave z napihnjenostjo, slabostjo, zgago in vetrovi ter splošno spodbuja prebavo. Pomaga, da se želodec hitreje prazni, kar zmanjša občutek teže po obroku. Je tudi odličen pri premagovanju jutranje slabosti v nosečnosti ali pri potovalni slabosti.
2. Protivnetni in antioksidativni učinek
V ingverju najdemo gingerol, ki je ena ključnih učinkovin. Ima močne protivnetne in antioksidativne lastnosti, zato lahko z rednim uživanjem ingverja zmanjšamo vnetja v telesu in zaščitimo celice pred oksidativnem stresu. Zato ga močno priporočajo pri kroničnih bolečinah, artritisu in celo pri nekaterih avtoimunskih boleznih.
3. Naravna podpora imunskemu sistemu
Krepi tudi imunskih sistem. Zato ga pogosto najdemo v naravnih pripravkih, ker pomaga telesu v boju proti okužbam, kot so prehlad, gripa, boleče grlo in kašelj.. Ker spodbuja potenje, lahko pomaga tudi pri zniževanju telesne temperature.
4. Ugoden vpliv na srčno-žilni sistem
Če ingver redno uživamo, bo to pozitivno vplivalo tudi na zdravje srca. Pomaga uravnavati sladkor v krvi, zmanjša raven holesterola in preprečuje nastanek krvnih strdkov. Zaradi tega je odličen za zmanjšanje tveganja za srčno-žilne bolezni, kot so srčni infarkt ali možganska kap.
5. Naravni stimulans in pomoč pri hujšanju
Ima tudi termogene lastnosti. To pomeni, da spodbuja presnovo in poveča porabo energije. zaradi tega je lahko odlične za pomoč pri hujšanju. Deluje kot naravni stimulans, ki izboljša koncentracijo in zmanjša utrujenost.

Zaključek
Ingver je izjemno vsestranska rastlina, ki ne le popestri jedi s svojim edinstvenim okusom, temveč tudi blagodejno vpliva na naše zdravje. Lahko ga uživamo svežega, suhega, v obliki čaja, tinkture, prahu ali eteričnega olja. Zaradi njegovih številnih koristi je vsekakor vredno, da postane del vsakodnevne rutine – kot pomoč pri zdravju in kot naravna preventiva.