Dopolnilno zdravstveno zavarovanje ni enako dodatnemu zdravstvenemu zavarovanju

Poznamo več vrst zdravstvenih zavarovanj, najbolj osnovno je obvezno zdravstveno zavarovanje, obstajata pa še dve vrsti prostovoljnih zavarovanj, in sicer dopolnilno in dodatno. Veliko ljudi je prepričanih, da je dopolnilno zdravstveno zavarovanje enako kot dodatno, a to še zdaleč ni res.

Veste, katera zavarovanja, če sploh, imate sklenjena? Če ne, nič hudega, saj lahko podatke o statusu svojega zavarovanja kadarkoli preverite na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), in sicer tako, da v ustrezno polje vtipkate 9-mestno močno odebeljeno število, ki je izpisana nad vašim imenom na zdravstveni kartici.

Obvezno zdravstveno zavarovanje vsem ljudem do 26. leta v celoti krije vse stroške zdravstvene oskrbe, nato pa morate sami poskrbeti, da se vključite v dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Za obvezno zdravstveno zavarovanje največkrat poskrbi vaš delodajalec, v primeru, da ste samozaposleni, morate za to poskrbeti sami. Tovrstno zavarovanje krije različne deleže stroškov zdravstvenih storitev, ki jih potrebujete, npr. krije le 70 % stroškov zdravljenja, ki nastanejo, če potrebujete magnetno resonanco zaradi zvitega gležnja. Dopolnilno zavarovanje vam pokrije preostali delež, sicer bi morali teh 30 % stroškov doplačati sami. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje torej krije različne dele stroškov, ki nastanejo pri diagnostiki, pri vsakokratnemu obisku zdravnika, v primeru zdravljenja v bolnišnici in ko rabimo razna zdravila na recept. Si predstavljate, da bi morali za vse te storitve, ki se nam zdijo samoumevne, vsakokrat doplačati določen znesek, ki niti ni nujno, da bi bil majhen?

dopolnilno zdravstveno zavarovanje
Pa vendar boste tudi s sklenjenim dopolnilnim zavarovanjem nekatere stvari in zdravila morali doplačati – npr. belo zalivko pri zobozdravniku, čiščenje zobnega kamna, hiter dostop do specialistov in diagnostike pa bodo ovirale (dolge) čakalne vrste. Vsemu temu se lahko izognete, če sklenete dodatno zdravstveno zavarovanje, ki krije stroške nadstandardnih storitev oz. tistih storitev, ki bi jih sicer morali plačati samoplačniško.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je torej nujno za vaše zdravje, dodatno zavarovanje pa vam omogoči udobnejšo in hitrejšo pot do zdravja.