Cirkular; nepogrešljiva oprema številnih industrij

Krožna žaga oz. krožni žagni listi je nujno potrebna oprema v najrazličnejših industrijah, najdemo pa jo tudi v delavnicah številnih domačih mojstrov. Pogovorno gledano gre za cirkular – nadvse zmogljiv pripomoček pri žaganju masivnega lesa, iverala, vezanih plošč, aluminija, kovin, plastike, umetnega kamna in drugih sorodnih materialov.

cirkular

Že ime samo pove, da je cirkular krožna žaga, ki se vrti. S svojimi rezili uporabniku omogoča hitro in natančno delo – najpogosteje ga srečamo pri žaganju hlodov in lesenih desk. Včasih so krožno žago mojstri izdelali kar sami doma, danes pa se, zaradi ugodne cene, ponjo odpravijo v za to specializirano trgovino. Seveda ni potrebno posebej poudarjati, da je kupljen cirkular veliko varnejši za uporabo kot tisti, izdelan doma. Majhne krožne žage in različne žagne liste za rezanje različnih materialov lahko srečate v vsaki resni delavnici. Seveda pa poznamo tudi  tiste velike in nadvse zmogljive cirkularje, ki se uporabljajo v lesnopredelovalni industriji za žaganje hlodov in desk. To priročno orodje namreč omogoča, da material odžagate kar se da ravno ter veliko hitreje, kot bi to naredili s katerimkoli drugim delovnim pripomočkom.

Kakšen cirkular izbrati

Čisto vse krožne žage so izdelane na enak način, med seboj pa se razlikujejo po številu zob, kotu postavljenega zoba, kotu brušenja, premeru izvrtine in površinski obdelavi telesa žage. Katero žagno rezilo boste izbrali je odvisno od materiala, ki ga obdelujete in potreb vašega dela. Pri podjetju Lestroj lahko izbirate med več kot 700 žagnih listov in bogato ponudbo krožnih žag. Na voljo so vam tudi svetovalci, ki vam bodo pomagali pri izbiri ustreznega cirkularja, s katerim bo rezanje različnih materialov postalo zares hitro in učinkovito.

V njihovi ponudbi boste našli žagne liste najrazličnejših vodilnih proizvajalcev – CMT, Freud, Omas, Stark, AKE in drugi. Poleg klasičnih karbidnih rezil pa se lahko odločite tudi za nakup cirkularja z diamantnim rezilom, ki omogoča do kar 50-krat daljši interval med  brušenji.