Chardonnay – priljubljeno belo vino s široko paleto okusov

Belo vino, ki je zelo priljubljeno po celem svetu, vključno s Slovenijo, se imenuje Chardonnay. Vinska trta Chardonnay izvira iz francoske pokrajine Burgundije in v preteklosti jo je bilo pogosto težko ločiti od vina iz trte belega Pinota. Nedavne raziskave pa so pokazale, da je sorta naravni križanec med modrim Pinotom in Gouais Blancom. Šardone ima na srečo veliko prilagodljivost in uspeva v vseh vinorodnih območjih Slovenije, čeprav se najbolje obnese v Štajerski regiji, ki ponuja optimalno klimo, lege in tla za proizvodnjo.

Večna klasika med vini z raznolikostjo okusov

V prodajni ponudbi na spletni strani drinkx.si je na voljo veliko različnih vrst chardonnayja, kot na primer tisti, ki so starani v lesu, in vsaka od njih ima svoj edinstven karakter. Splošno pravilo je, da se chardonnay najbolj poda k hrani, ki je bila pripravljena na žaru ali jedi iz belega mesa. Vina, ki zorijo v hrastovih sodih, imajo prijeten okus, ki se odlično ujema z začinjeno hrano ali z dimljenimi ribami, medtem ko vina, ki imajo veliko svežine, dobro sodijo k jedem, ki vsebujejo paradižnik. Na voljo je raznovrstna ponudba chardonnayjev, zato si poglejte celotno ponudbo in poiščite tistega, ki vam najbolj ustreza.

Chardonnay je ena najbolj priljubljenih sort vin, ki se pojavlja po celem svetu. Od fine penine do posebne suhe belega vina, s sočno sadno noto ali z zrelimi maslenimi toni – možnosti interpretacije te sorte vina so neskončne. Ravno zaradi te raznolikosti je šardone postal večna klasika in obvezna izbira za vsakega vinoljubca.

Od maslenega okusa do citrusnih not in golih stilov

Sorta šardone je primerna za različne vinske sloge in je ena redkih belih sort, ki omogoča delno ali popolno mlečnokislinsko fermentacijo (MLF). Ta proces, ki ga sprožijo mlečnokislinske bakterije, pretvori vinsko kislino v mlečno kislino, kar v vinu ustvari masleno zaokrožen okus. Battônage je poseben postopek mešanja droži z vinom, ki se uporablja pri chardonnayu in prinaša vino višje stopnjw kompleksnosti. Po fermentaciji kvasne celice koagulirajo in se posedejo na dno posode. Mešanje droži z vinom daje temu vinu kremasto teksturo in intenzivnejši okus, ki navdušujejo tako preproste kot vrhunske vinske navdušence. Pri izdelavi chardonnaya se uporabljajo različni načini zorenja, ki vsakemu vinu dajo poseben značaj. Francoski barrique in veliki slavonski hrastovi sodi omogočajo razvoj različnih aromatičnih profilov chardonnaya. Vino, ki zori v teh sodih, pridobi večjo kompleksnost in značilne note masla, vanilje in karamela. Chardonnay, ki zori v inox posodah, ima popolnoma drugačen značaj.

Od terroirja do harmonije s hrano

Značaj vina je pomembno odvisen od kraja rasti vinske trte, znanega kot terroir. V slovenskih Brdih je chardonnay zelo uspešen, saj sredozemska klima, zaščitenost pred zmrzaljo in skrbno delo v vinogradu omogočajo chardonnayu, da se izrazi v vsej svoji lepoti. Šardone ali bela klevna je bela sorta vinske trte, ki se uporablja za proizvodnjo vina z enakim imenom. Izvira iz Burgundije v Franciji in je ena izmed najbolj razširjenih vinogradniških trt in vin na svetu. Zaradi podobnosti z belim pinotom je bila sorta pogosto zamenjana. Potrebuje srednje dolgo obdobje za dozorevanje, in njegovo vino se uvršča tako v kakovostni kot vrhunski razred. Poleg tega se pogosto uporablja v penečih vinih.

Chardonnay

Še posebej okusno je v toplih poletnih večerih in se dobro poda k jedem, ki so bile pripravljene na žaru. Zaradi široke palete interpretacij ga lahko postrežemo k številnim jedem. Najpogosteje ga družimo z belim mesom. Šardone, ki zori v hrastovih sodih, se lepo poda k dimljenim ribam in začinjeni azijski hrani. Starejši chardonnayi so običajno postavljeni ob bok bolj zemeljskim okusom, kot so npr. gobove jedi ali starani siri.

Od mladega do zrelega, od Burgundije do Šampanje

Šardone se pojavlja po celem svetu v različnih preoblekah. Vino zoreno v posodah iz nerjavečega jekla, imenovano “naked” chardonnay, je najboljši, če ga spijemo mladega. Barikirani chardonnayi pa se lahko spremenijo z zorenjem v steklenici in postanejo še kompleksnejši. Če želite vedeti, kako dolgo naj hranite chardonnay v vaši kleti, si oglejte datum na steklenici ali se posvetujte s sommelierjem ali prodajalcem vina. Chardonnay je doma v francoski Burgundiji, kjer dobimo izjemno kakovostna vina.

V Burgundiji lahko okusimo raznolikost okusov, ki jih ponuja šardone. V hladnejših klimatskih razmerah in s primerno zemljo ima vino elegantno telo, z aromami citrusov, jabolk, hrušk, obilo mineralnosti in kislin, ki dajejo občutek hrustanja med zobmi. Chablis, hribovska pokrajina Jura in Šampanja so območja, kjer je izjemno priljubljen. Na južnem delu Burgundije pa so vina bolj sadna in včasih tudi toplejša. Šardone, ki ga pridelujejo v južnih predelih, ima več tropskih arom.

Šardone ima dolgo zgodovino v Sloveniji, vendar ga v zadnjem času mnogi vinogradniki z ekološkim in biodinamičnim pristopom odstranjujejo iz vinogradov in ga nadomeščajo z lokalnimi sortami. To velja predvsem za Primorsko, kjer se pospešeno širi uporaba sort, kot so rebula, furlanski tokaj, malvazija, vitovska, zelen in pinela. Na Štajerskem se šardone goji bolj pogosto. Štajerska ima idealno klimo za pridelavo vrhunskega chardonnaya in obilo odličnih leg in podlag za gojenje grozdja, vendar je večina neizkoriščena. Šardone je najbolj znano belo suho vino, ki se dobro ujema z različnimi vrstami hrane, bodisi sodobno ustvarjalno ali tradicionalno.